IB nedir ? International Baccalaureate diye adlandırılan IB, uluslararası seviyede kabul görmüş bir lise denklik programıdır. Uluslarası Bakalorya olarak Türkçe’ye çevirilen IB, bir çok ülkede kabul görmektedir. International Baccalaureate, Uluslararası Bakalorya Örgütü (International Baccalaureate Organization – IBO) tarafından dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve 3 değişik gruptan oluşan bir sistemdir. Bu sistemde öğrenciler üniversite seviyelerine yakın olarak, lise derslerini görmektedir. IB nedir diye sorduğumuz zaman kısa bir kaç cümleyle açıklanamayacak olan bu sistem, 1968 yılından beri hizmet vermekte olan International Baccalaureate Organization – IBO tarafından başarılı şekilde yürütülmektedir.
IB İlköğretim Birinci Kademe Programı (PYP), IB İlköğretim İkinci Kademe Programı (MYP) ve IB Diploma Programı (DP) olarak 3 değişik gruptan bu sistem, ilköğretimden liseye kadar olan dönemleri kapsamaktadır.
IB İlköğretim Birinci Kademe Programı – Prime Years Program (PYP)– Türk Ulusal Eğitim sisteminde İlköğretimin ilk 5 senesine karşılık kabul edilen programdır. Yaş aralığı olarak ise 3-12 yaş arası öğrenciler içindir.
IB İlköğretim İkinci Kademe Programı – Mid Years Program (MYP) 11-16 yaş grubu öğrenciler içindir. IB PYP ve IB MYP programları Türkiye’de yeni yeni uygulanmaya başlamıştır.
IB Diploma Programı – Diploma Program (DP) 16-19 yaş grubu öğrenciler içindir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, uluslararası düzeyde üniversiteye giriş sağlayan bir diplomaya sahip olurlar. Bu diploma programı 11. sınıf ve 12. sınıfta alınmaktadır.
Standard Level IB Nedir ? High Level IB Nedir ? IB Diploma Programı, her biri çeşitli seçenekler sunan başlıca altı ders grubundan oluşan bir programdır. Bu programdaki dersler, Standart Seviye (Standard Level) ve İleri Seviye (Higher Level) olarak 2 şekilde sınıflandırılmaktadır. High Level dersler, Standar Level derslere kıyasla daha uzun toplam ders süresi ve akstra konular içermektedir. IB öğrencileri, 3 standart seviye ve 3 ileri seviye olmak üzere toplam 6 dersi de kendileri seçer.
IB Nedir? International Baccalaureate Nedir?
CAS IB Nedir ? TOK IB Nedir ? Öğrenciler bu 6 dersin her birinden en yüksek 7 puan alabilmektedir. IB derslerinden alınan toplam puan en fazla 42 olabilmektedir. Bunun dışında Extended Essay olarak adlandırdığımız ve Theory of Knowledge ( TOK ) yani Bilgi Kuramı olarak adlandırdığımız 2 dersten de diğer derslerden bağımsız olarak 3 puan alınabilmektedir. Böyle IB sisteminde alınacak toplam puan 42 derslerden + 3 şeklinde 45 olmaktadır. Fakat IB diploma sahibi olmak için bu puanlar tek başına yeterli değildir. Bununla birlikte öğrencinin; Creativity, Action, Service – CAS etkinliklerinden oluşan 150 saatlik bu programı 2 yıl içinde başarıyla tamamlanması gerekmektedir ki IB Diploması almaya hak kazanabilsin.
Keşke benim okulumda da IB olsa. Hatta keşke Türkiye’nin her şehrinde IB verilse.
IB programına yeni başlayacak kızım için görüşme yaptım ve oldukça bilgi sahibi oldum. Teşekkürler.
IB derslerini sizden alsak, IB diploması veriyor musunuz?
IB diploması sadece IB okulları tarafından verilir.
Güzel yazılarınız sayesinde bize yabancı olan sistemleri daha iyi anlayabiliyoruz. Teşekkürler.
Arzu Hanım,
Yazılarımızı takip etmenize çok sevindik. İlginiz için teşekkürler.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Seneye IB programına başlayacak kızım için bilgi almak istiyorum. Tüm derslerden destek veriyor musunuz? Online mı yoksa ofiste mi ders alabiliyoruz?
Selahattin Bey,
Tabi tüm IB derslerinde online olarak yardımcı oluyoruz
İletişim formumuzu doldurursanız size en kısa sürede bilgi verebiliriz.
https://ibozelders.org/ib-ozel-ders-ve-ib-kursu-bize-ulasin/
IB matematik AI özel ders için bilgi almak istiyorum. Yardım ederseniz ve cevap yazarsanız sevinirim.
Merhaba, iletişim sayfamızdaki formu doldurursanız, yönetim ekibimiz size en kısa sürede cevap verecektir.
Bu yazılarınızın devamı gelirse çok seviniriz. Yeni başlayacaklar için çok faydalı oluyor.
Merhaba ben Arda. IB kurs ücretlerini öğrenebilir miyim? Sadece ofisinizde mi veriyorsunuz? İstanbul dışına ders veriyor musunuz?
IB programı ülkemizde daha çok tanıtılmalı ve daha çok yaygınlaşmalı. Keşke eğitim sistemimiz bu seviyelerde olabilse. Gereksiz bilgi ölçen sınav sistemimiz keşke bu kadar verimli bir hale dönüşse. IB programını ilk okul seviyesinden beri destekliyorum.